Informasjon til arrangører av løp

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 25. Sep 2023


Norges Hundekjørerforbund arbeider for at alle hundekjørerløp skal være terminfestet. Dette for å sikre at både hundevelferd og sikkerheten til utøver er godt ivaretatt. Ønsker man likevel å ikke terminfeste en konkurranse er man som medlem i en klubb knyttet til Norges Idrettsforbund, bundet til Antidoping Norge sitt regelverk. Dette gjelder også om det er en enkeltperson som står som arrangør som er medlem i en klubb tilknyttet NHF/NIF.

 

Mattilsynets forskrift om velferd for hest og hund i konkurranser er til enhver tid gjeldende, og løp som ikke er terminfestet må ha:

  • Dyrevelferdskontrollør på alle løp

  • Stevneveterinær ved løp som er lengre enn 320 km eller der det er flere enn 6 hunder i spannet og flere enn 20 spann som konkurrerer.

 

Skal man arrangere et løp som ikke skal være terminfestet kan man ikke benytte NHFs regelverk, heller ikke NHFs TDer. NHF Konkurransereglement oppdatert med tingforslag

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 5. Sep 2023

Da er endelig NHK Konkurranseregler ferdig redigert og klar for å tas i bruk.

Det har dessverre tatt litt tid, da regelverket har inneholdt noen feil som måtte rettes opp.

NHF-KONKREGLER - styrets forslag til tinget 2023 V1 230506 (002) oppdatert 25.9.2023.pdf
Rookiekurs – kunnskap gir trygghet

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 28. Aug 2023

Av: Eli Vogt Godager

Skal du starte med langdistanse hundekjøring er et Rookiekurs bra å få med seg. Ikke minst er det viktig å delta på et slikt kurs hvis du skal ut å kjøre et langdistanseløp for første gang. Flere løp har også gjennomført Rookiekurs som et kvalifiseringskrav.

Men Rookiekurs er ikke viktig bare for kvalifisering til løp. Det er en viktig måte å lære mer om langdistanse hundekjøring på og et verktøy for å bli tryggere bak sleden. Deltagerne får også muligheten til å gjøre sine egne erfaringer gjennom Rookiekursenes praktisk del (et løp).

En viktig bonus er også flere nye bekjentskaper og folk å diskutere både gleder og utfordringer med.
For å kunne delta i Femundløpet Junior må man ha gjennomført Rookiekurs (teoretisk og praktisk del). Du kan lese mer om kvalifisering til Femundløpet her.

Norges Hundekjørerforbund har oppdatert kursplanen for Rookiekursene som arrangeres av forbundets klubber. Her kan du lese mer om innholdet i et Rookiekurs:Vi siterer fra innledningen:
“Rookiekurset er et tilbud til hundekjørere som vil begynne å kjøre løp, eller som skal kjøre løp der kurset er et krav. Gjennom kurset får deltakere en grundig innføring i grunnleggende ferdigheter og aspekter ved gjennomføring av et langdistanseløp. Målet er at deltakerne skal kunne gjennomføre et langdistanseløp på en god måte i henhold til løpsreglementet, og med hensyn til seg selv, hundene og andre utøvere.
Rookiekurset er to-delt med en teoridel og en praksisdel. Angitt varighet på kurset 10 + 12timer er et minimum

Målet med dette kurset er at deltakere som har gjennomført skal:
  • Kunne gjennomføre et langdistanseløp på en god måte, som tar hensyn til hundenes velferd, seg selv og andre utøvere.
  • Kunne ta vare på seg selv og hundene under krevende forhold.
  • Være bevist på konsekvenser av valg man tar underveis i et løp.”

Klubber som arrangerer Rookiekurs, skal følge forbundets rammer for kurset. Dette sikrer at alle som deltar på et Rookiekurs får tilnærmet samme kunnskap.

Pr 26.08.23 er vi kjent med følgende kurs:

Femund Trekkhundklubb 22.09 – 24.09.23

Dette arrangeres på Storwartz Leirskole.
Se mer om arrangementet her.

Ta kontakt med Kristin Thorsen kristinthorsen1@gmail.com

Folldal 04- – 05.11.2023 – Grimsbuhallen

Kurset arrangeres i Grimsbuhallen.

Påmelding og mer info i lenke til arrangementTa kontakt med Joanna Lignell. Mobil 90602456 eller joannalignell@gmail.com

Hamar – 11. – 12.11.23

Rookiekurset i Hamar-regionen er et samarbeid mellom Hamar Trekkhundklubb og Jønsberg videregående skole.

Kontakt Jeger Bjørnson jegbjo@innlandetfylke.no

Alta 25.-26.11.23

Alta Trekkhundklubb arrangerer Rookiekurs 25.-26.11.23.
Nærmere informasjon vil komme.

Kan hende vil også flere klubber sette opp Rookiekurs denne høsten, med gjennomføring av den praktiske delen på et av løpene som arrangeres tidlig i 2024.

Foto: Geilo HuskySommerleir for barn, foreldre og trekkhunder

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 22. Aug 2023

Vi har de siste 5 årene invitert de aller yngste på sommerleir med trekkhunder. De første barna som deltok har vokst ut av tilbudet, men det kommer stadig nye til. Siden de er såpass unge har mange med en av foreldrene sine. Foreldrene og barna er med på å lage mat, og hjelpe til. Det er bare gøy.  De yngste hos oss er 6-7 år, de fleste er 10-12, og noen er litt eldre.

Leiren er gratis, for at økonomi ikke skal stå i veien for at alle barna som ønsker det skal kunne være med. Det synes vi er viktig. Noen av barna er fra familier som har en eller to trekkhunder. Vi kan tilby  gratis leir fordi: Vi fikk låne et leirsted rimelig, eller har leid rimelige hytter i nabolaget til en hytte som en av oss eier. Vi har fått støtte fra Hundekjørerforbundet via Hamar Trekkhundklubb, og fra Sibirhuskyklubben. Alt vi får i støtte går til mat, premier og noen besøk, og til å gi litt honorar til unge hjelpere og leie av fasiliteter.  I år hadde vi leir på Grøtbekklia til Jønsberg skole, og elever fra Jønsbergs hundekjørerlinje hjalp oss med kjøring og annet.

Tre kenneler stiller sine spann og vogner til disposisjon. Det er snille og rolige hunder. Vi fikk også låne noen sparkesykler, det var veldig fint. Og så hadde vi en ordentlig hundeløp med premier til alle.

Vi har kjørt spann tidlig om morgenen. Barna har stått opp tidlig og fått kjøre. På dagtid har de gått tur med hund, kost med hund og spilt fotball. Noen har syklet med hund. Vi har også dradd til en badeplass og svømt og spist is. En dag var vi på to besøk: et besøk på en bondegård med kuer, griser, kaniner med kaninunger, høner, ender, påfugl, hester og sau, katt og border collie. Barna fikk ri, og ro kano, spise is og drikke brus. Vi var også på besøk på en stor trekkhundkennel med valper og voksne hunder.

Maten har blitt laget i fellesskap: pløser, taco, pasta. Og masse nudler og brød sjokoladepålegg. Det blir lite søvn og mye kortspill på de eldste.

“Noen har trent, fått  har fått valper, noen har holdt fester, noen har vært på tur, og vi har holdt leir for den yngre generasjonen. Tenk om flere kunne være med på det neste gang vi tenker ha det.”- Johanne Sundby

Foto: Espen FjeldstadUttak til VM

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 14. Aug 2023

For de som ønsker å kvalifisere seg til VM i canicross og i scooter/ sykkelklassene så er følgende løp viktige å få med seg:
NB! For Canicross gjelder følgende løp:
– 30 sept – 1 okt. Jordbru i Asker
– 7-8 okt. Åpent KM Hedmark.
For sykkelklassene:
– KM Hedmark
– NM
For vogn:
– NM
Uttak vil baseres på resultater fra disse løpene.
Se terminliste for nærmere info om løyper.
Andre spørsmål kan rettes til Sportssjef eller arrangør