Nordisk stil er fellesbetegnelsen på de øvelsene der utøveren går på ski bak hunden. Nordisk stil er fartsfylt og spennende, med stor bredde og solid toppidrett. Alle som lar hunden trekke mens man går på ski, driver i praksis med nordisk stil, men det er også lokale konkurranser på alle nivåer og mesterskap nasjonalt og internasjonalt. Nordisk stil passer for alle slags hunder, ettersom de fleste hunder liker å være i aktivitet, det er også en ypperlig aktivitet for barn og unge. Det er treninger året rundt i mange klubber, så ta gjerne kontakt med Norges hundekjørerforbund eller din lokale trekkhundklubb, dersom du har lyst til å prøve deg på nordisk stil.

 

I konkurransesammenheng er det flere ulike øvelser man kan delta i:

Snørekjøring foregår med hunden i en strikkline, med hundekjøreren gående direkte bak på ski. Distansene er fra 5 – 15 km, og det kjøres med 1 eller 2 hunder. Snørekjøring er en fartsfylt øvelse, som det er lett å komme i gang med!

I øvelser med pulk er hunden spent foran pulken med et drag, og skiløperen følger bak pulken festet i en line. Distansene er fra 5 – 30 km, de fleste løp er med 1 hund, men det er også løp med 2-4 hunder. Pulkens vekt beregnes ut fra hundens vekt. Kjøring med pulk krever godt samarbeid mellom hund og kjører, god teknikk, og en sprek skiløper i kombinasjon med en godt trent trekkhund. Kjøring med pulk er mer teknisk krevende enn å snørekjøre, og krever at man gjør en god tilvenningsjobb med hunden sin. Til gjengjeld er det en ekstra morsom utfordring å mestre både for hund og løper!

I combined kombinerer man snørekjøring og kjøring med pulk! Her starter man med pulk, veksler halvveis og snørekjører til mål. Distansen er 5 – 15 km. En variert, fartsfylt og spennende øvelse.

Delta i løp: 

I nordisk stil praktiseres følgende klasseinndeling: 

Ordinære klasser (NM-klasser i NM) - Eliteutøvere og elitehunder, vanligvis klasser med pulk 

Mosjonsklasse - Klasse for mosjonister, de som er nye i idretten og hunder som ikke er avlet for hundekjøring nordisk stil 

Miljøklasse - Uformell treningsklasse 


Å trene på ski med hunden, er en fantastisk måte å trene både deg selv og hunden samtidig. Man bedrer både styrke og kondisjon hos begge, og får en sterkere kontakt med sin firbente bestevenn. Ski på beina og et magebelte, sele på hunden og en strikkline som fester hunden til deg er alt som skal til for å komme i gang!

Håper vi sees i løypa!

 


Nyttige lenker


Bilder/videoer

NRK – “Min idrett” med Svein Ivar Moen og Sheriff