ALT DU TRENGER Å VITE FOR Å KONKURRERE I HUNDEKJØRING

Det er ikke vanskelig å delta i løp, og alle er velkommen! Løpene har en tredelt klassifisering, der det er noe ulike krav. Er du helt ny til idretten, er lavterskelløp eller turklasse i et ordinært løp en god start. Oversikt over løp finner du i vår terminliste og dersom du ønsker veiledning på type løp eller på deltakelse, er du velkommen til å kontakte forbundet på vår mail sled-dog@nif.idrett.no 

Om ikke annet er opplyst i innbydelsen gjelder følgende:

Deltakelse i lavterskelløp:

  • Hunden må ha fylt 18 måneder (12 måneder i snøreløping) ha gyldig vaksine, og være frisk.
  • Utøver trenger IKKE å være medlem av klubb, og trenger heller IKKE lisens.
  • Man velger selv stilart
  • Utstyret må ikke kunne skade hunden eller andre (f.eks. stålkanter på ski, piggsko, metalldeler i utøvers ende av strikken m.m). Man vil kunne få hjelp på stedet, eller kontakte arrangør i forkant
  • De fleste løp har egen lavterskel klasse som heter «Tur» (tidligere «Miljø») . De er få løp som er rene lavterskelløp.

Deltakelse i ordinære løp i Norge:

  • Hunden må ha fylt 18 måneder i alle klasser, utenom snøreløping da det er 12 måneder. Hunden skal ha gyldig vaksine, være ID merket og frisk.
  • Utøver må være medlem av klubb og ha gyldig lisens.  Engangs lisens kan ofte kjøpes på stedet.Klassene deles inn i forskjellige stilarter og aldersklasser (se regelverk)

Deltakelse i EM/VM:

  • Hvert land har vanligvis en kvote på 3 løpere pr. klasse, i tillegg til forhåndsuttatte. I tillegg kan hvert land søke om tilleggskvote.
  • Man må kvalifisere seg etter gjeldene regler fra hvert TK. Følg med på NHF hjemmeside og terminlisten
  • Hva som trengs av vaksiner avhenger av arrangørland. Ønsker man å delta bør denne prosessen begynne ca. 6 md før mesterskapet. OBS! Mange veterinærer kjenner ikke konkurransereglene. Man må selv fortelle hva som kreves !

For Polar Distans, som i 2022 også er VM i LD, og har klasse A foruten B og C polarhundklassene, er det IKKE obligatorisk med rabies for norske hunder, og ikke krav om nesevaksine. Det er bare Femundløpet og Finnmarksløpet som har krav om nesevaksine i Norge.

Sett deg inn i vårt regelverk før start! Regelverket er tilstede for å ivareta god dyrevelferd og rettferdighet i løypa. 

Regler:

NHF Konkurransereglement og Arrangementsreglement for Hundekjøring oppdatert 25.9.2023.pdf

Ulike krav til ulke løp NHF Gradering av løp

 

Sjekk at hunden din har de vaksinene den trenger. For å hindre smitte i løp, er det krav til at alle hunder som skal delta har godkjente vaksiner og at de er chipmerket. Ha med vaksinasjonskort på løp. 

Vaksine:

Hundene skal være beskyttet mot kennelhoste, smittsom leverbetennelse, parvovirus og valpesyke.

Enkelte løp vil også ha krav om beskyttelse mot Bordetella.

Snakk med din veterinær om hvilke vaksiner de da anbefaler.

Det er lurt å sørge for vaksine i god tid før du skal delta i løp, veldig mange hundekjørere vaksinerer hundene på våren.

Karenstid mot nasal og oral vaksine mot Bordetella er 21 dager, øvrige injeksjonsvaksiner karenstid 14 dager. Det betyr at vaksinen må gis 21/14 dager før du skal delta i løp.

Har enkelte løp egne regler i tillegg?

For friske hunder er dette nok for kortere løp. For noen langdistanseløp, som Finnmarksløpet og Femundløpet, må hunden for-undersøkes av veterinær og kjører må fylle ut egenerklæring. For hunder som har vært behandlet av veterinær, spesielt med medisiner i den seinere tid, må dokumentasjon (kopi av epikrise) vises til løpsveterinær.

Der hvor løpene krever vaksine mot Parainfluensa og Bordetella, så er det først og fremst nasal vaksine som  dekker begge deler.  De som har tatt oral (i munnen) vaksine må ha gyldig parainfluesavaksine i tillegg. Sjekk med løpet hva de godkjenner om du er i tvil.-

NHF ID Vaksineregler 181122

Vaksinetabell m/karenstid 171022

 

Kan hunden min delta i løp? 

Alle løp er åpne for alle typer hunder. Som hundekjører er du ansvarlig for at hunden mestrer oppgaven du ber om. Det betyr at hunden må klare distansen uten å bli utslitt, være gammel nok og håndtere situasjoner med mange andre hunder uten å bli redd eller aggressiv mot andre hunder. Ta gjerne hunden med på fellestreninger eller oppsøk veiledning for å trene hunden mot å kunne delta i løp.

Lisens:

For å delta i konkurranser trenger du lisens for å delta i A og B løp. Det er løp som arrangeres med TD(dommer). For deltakelse i turklasser og lavterskelløp er det ikke et krav om å løse lisens.

Les mer om lisensordningen her: Lisenser – Norges Hundekjørerforbund

Husk at med lisens er du forsikret og du får for eksempel erstatning for tannskader. Det kan derfor være lurt å ha lisens selv om løpet ikke krever det. Noen ganger har arrangør kjøpt en arrangementsforsikring som dekker det lisensen vanligvis dekker. Husk å spørre arrangøren om dette når du melder deg på et løp der lisens ikke kreves.

For å få kjøpt årslisens må ha gjennomført e-læringskurset Ren utøver. Kurset tar ca. 40 min og er gratis. Du kan ta kurset her: Ren Utøver :: Startside (renutover.no)

Antidoping for hund og utøver: 

Har du eller din hund fått medisinskbehandling eller som går på medisiner permanent, er det sannsynlig at du vil omfattes av Antidopingreglementet. Les mer om antidopingregler her: Antidoping – Norges Hundekjørerforbund