I sledehundekjøring kjører utøveren en slede som hundene trekker. Hundene er spent inn i liner foran sleden, og spannene kan ha en størrelse på alt fra 2 – 16 hunder. Det konkurreres i 3 ulike kategorier: sprint, mellomdistanse og langdistanse. Sledekjøring er også en flott måte å komme seg ut på tur vinterstid. Det finnes milevis med hundeløyper i Norge, beregnet for kjøring med spann.

 I sprint er distansen fra 5 til 25 km avhengig av antall hunder i spannet – og normalt kjøres det 2 – 3 dager med sammenlagt tid. I sprint ser vi hunder som løyper fort og på høy intensitet, samt kjørere som løper og sparker mye bak sleden. Marginene er små og farten er høy. I noen konkurranser – og særlig internasjonalt – er det egne klasser for renrasede polarhunder (RNB).I mellomdistanse kjøres det fra 40 til 100 km pr dag – også her er det normalt med 2 – 3 dager med sammenlagt tid. I mellomdistanse er det ofte benyttet hunder spesifikt avlet for å løpe lett og fort, ofte Scandinavian Hound/Eurodog og Alaska Husky.  Internasjonalt er mellomdistanse en veldig stor gren og det konkurreres ofte i etappeløp over flere dager. Her kan det også avholdes egne klasser for renrasede polarhunder.

I langdistanse kjøres det fra 150 til 1600 km, noe som gjør langdistanse til en svært særegen idrett. Det lengste løpet i Europa er Finnmarksløpet som strekker seg over 1200 km. Under et langdistanseløp er utøvere og hunder i konkurransesituasjonen over flere dager, og alle valg som tas underveis spiller en rolle i løpet. Kjøreren må sørge for godt stell, hvile, foring og disponering av krefter underveis. Polarhundene er spesialtilpasset langdistanse, og de aller fleste kjører med Alaska Husky i konkurranse. For å begynne med langdistanse anbefaler vi at du melder deg på et av våre nybegynnerkurs og sjekker ut vår mentorordning. Mange starter også med langdistanse gjennom handlerjobb i en kennel eller ved å stille som frivillig på løp.Felles for alle  distansene er at sledekjøring er en likestilt idrett, der menn og kvinner konkurrerer i samme klasse.

Dersom du er nysgjerrig på sledekjøring, kan du bare ta kontakt med oss eller din lokale trekkhundklubb! Velkommen til disiplinen slede  


Nyttige lenker


Bilder/videoer