Barmarkskjøring er all hundekjøring som foregår uten snø – med løpesko, sykkel, sparkesykkel og vogn. Barmark er den største og raskest voksende grenen vår, med løp og treninger på alle nivåer! Det er stort deltakerantall i bredden og sterk toppidrett. Korte distanser i morsomme løyper, gjør barmark til en morsom aktivitet for både hund og eier. Sjekk gjerne under “aktiviteter” for å finne ut hva du kan være med på i ditt område! 

I barmark er distansene vanligvis 2 – 7 km, og det er klasser for ulikt antall hunder og for de ulike øvelsene.

Snøreløping:

Løping foregår med ên hund over 2 – 5 km. I snøreløping er det ikke nødvendigvis den største og sterkeste hunden som vinner. God løpeteknikk og god kontakt med hunden er vel så viktige egenskaper. Snøreløping er en gren med svært høyt nivå nasjonalt og internasjonalt, men samtidig en gren alle kan ha glede av uansett nivå. De aller fleste hunder synes det er morsomt å løpe!

 


Snøresykling: 

Snøresykling er barmarksgrenens mest fartsfylte øvelse! Med sykkel går det fort i svingene og de som hevder seg er gjerne gode terrengsyklister med svært raske hunder. De fleste hunder synes fart er morsomt, snøresykling er derfor en fin trenings – og konkurranseform for mange hunder og eiere. Løypene foregår på grus, sti og traktorveier over 4-7 km.

Sparkesykkel: 

I sparkesykkel benyttes store sparkesykler beregnet for grus og terreng, 1 – 2 hunder og distanser fra 4 – 7 km. Sparkesykkel er tyngre enn sykkel, og mange hunder med god styrke og arbeidsevne hevder seg her. I treningssammenheng er det mange som opplever sparkesykkel som tryggere enn sykkel, og dette har dermed blitt en svært populær trenings – og konkurranseform for mange. 


Vogn: 

Med vogn konkurreres det med 4 – 8 hunder og distanser på 4 – 7 km. Hundene spennes foran vognen med et linesett, tilsvarende sledekjøring. I vognklassene krever det raske og svært styrbare hunder som samarbeider godt med kjøreren og med hverandre. Mange som konkurrerer med slede om vinteren, trener og konkurrerer med vogn om sommeren. Dersom man har mange hunder er trekk av vogn et veldig fint treningsverktøy.

 

Vi er veldig glade for å se hvor raskt voksende barmarksgrenen er, og hvor mange ulike hunder og eiere som har glede av dette. Du og hunden din er hjertelig velkommen på våre aktiviteter! Ta kontakt dersom du trenger veiledning. 

Se film fra VM i Spania 2023 her: 

VM Hundekjøring 2023 (youtube.com)

Slik kan du trene mot barmarkssesongen: 

Vi ble spurt om å lage en treningsplan for hund som skal delta i barmark for første gang. Her er det tatt utgangspunkt i at de ønsker å prestere så godt de kan, og at det er en hund som er ung og som ikke er avlet for trekk. Når du skal utforme treningsplan, så innhent gjerne tips fra mange kilder, slik at du etter hvert kan finne din egen måte å gjøre det på :) Dette er kun et forslag, men ta gjerne en titt  :) 

Treningsplan juni - september oppkjøring barmark .docx

Nyttige lenker