UTDELING AV FORBUNDETS HEDERSTEGN I SØLV

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 22. Sep 2020

Forbundsstyret ved 2. visepresident Hernan Maquieira delte ut NHFs Hederstegn i sølv og emalje til tre hundekjørere som har utmerket seg på flere områder over mange år. Hederstegnet kan tildeles for administrative og/eller idrettslige prestasjoner. Det tildeles av et enstemmig forbundsstyre etter innstilling fra styremedlemmer eller tilsluttede klubbers styrer.

I år har et enstemmig forbundsstyre vedtatt at det skal utdeles tre hederstegn på årets ting.

Her er et utdrag av talen som ble holdt under utdelingen:

De tre hundekjørerne som mottar hederstegnet har utmerket seg i idretten og de har bidratt til å sette Norge på toppen innen hundekjøring. Ved å vinne Iditarod og dermed slå de beste hundekjørerne i verden, har de visst kunnskap, engasjement og stor vilje for å oppnå disse resultatene. De har vært og er et forbilde til alle, og kanskje spesielt til nybegynnere. Med dedikasjon og hardt arbeid, de har laget det beste sporet hundekjøring Norge kunne forventet. De er:

Thomas Byfuglien Wærner

Thomas, 47, flyttet i 1991 til Torpa med Synnfjell i bakgrunnen fordi det var et perfekt sted for hundekjøring. Hans kennel heter “Berserk kennel” hvor han har ca.50 hunder. Han begynte med trekkhunder i 1984. Han var handler for Iditarod-kjøreren Roger Legaard i 1990, samt Charlie Champagne og Roxy Wright i 1991 i Alaska. Thomas kjørte i mange år i slede sprint i Europa og Alaska. Han startet langdistanse i 2003 og deltok i Iditarod i 2015, endte på 17. plass og innhentet premie som førstegangkjører. Thomas vant Finnmarksløpet i 2013 og 2019 og Femundløpet i 2019. I år på sitt andre forsøkt vant han Iditarod. Han er medlem av Qrill Pet Mushing Team.

Thomas er gift med Guro.  Hun er er veterinær og spiller en stor rolle i å opprettholde kennelens livskvalitet. Thomas og Guro har en stor familie som inkluderer Herman, William, Alba, Alvar og Frida.

Begrunnelser

Styret i Hundegruppa i Torpa IL skriver: Thomas Byfuglien Wærner har i mange år vært en frontfigur i hundekjørermiljøet i Norge , og vært aktivt i å utvikle hundekjøringen både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Der har han på litt over et år klart den bragden å vinne både Femundløpet, Finnmarksløpet og Iditarod. I tillegg til å være en svært aktiv hundekjører i mange år, har han også bidratt som arrangør i ulike roller og ulike løp. Han stod bak nyvinningen Mush Synnfjell i 2013. Det var et løp som ingen hadde sett maken til tidligere, og det fikk stor oppmerksomhet hos så vel hundekjørere, publikum og media. Lokalt i Torpa har Thomas vært en aktiv bidragsyter til at hundekjøring er blitt et varemerke for bygda. Han har lagt ned utallige timer i å finne gode traseer i fjellet og tilbragt et ikke tellbart antall timer for å legge til rette for både egen og andres kjøring. Torpa IL/Hundegruppa er glad for å ha en så engasjert og dedikert person som Thomas som en av sine. Han har alltid gode ideer og iverksetter dem fort. Hans svært positive livsinnstilling smitter, og bidrar ofte til at andre oppdager muligheter de ikke visste fantes. Thomas har satt både hundekjøring og Torpa på verdenskartet, og han har bidratt til et godt omdømme for sporten. Det er vi stolte av.

Joar Leifseth Ulsom

I 2020 kjørte Joar Iditarod for åttende gang. I 2013 fullførte Iditarod i 7. plass og ble den raskeste førstegangskjører noensinne.  Siden da har han alltid vært på topp 6. I 2018 vant Joar  “The Last Great Race”. Han er 33 år gammel,  og ble født med en kjærlighet til hunder. Han begynte med skijoring i hjembyen, Mo I Rana, Norge. Derfra deltok han i en rekke små løp med lånte hunder til han startet sin egen kennel i 2008, Sivo Racing Kennel med ca.30 hunder. Han deltok på Femundløpet i 2008 og 2010. Etter å ha utviklet kennelen sin i Norge, flyttet han i 2011, med kennelen, til Alaska og begynte å satse på en karriere. Han deltok blant andre i Yukon Quest, Nadezhda Hope Race og Kuskokwim 300.

Med mål om å gi best mulig omsorg for hundene og den høyeste kvaliteten i sporten, er Joar et stolt medlem av Qrill Pet Mushing Team. Han er også et livstidsmedlem i Rana Trekk-og Brukshundklubb i Mo i Rana. Joar er for tiden bosatt i Willow, Alaska, med sin kennel av Alaskan huskies og kjæresten hans, Margot.

Begrunnelser:

 Bjørn Dalskjær Kristiansen, leder i hundekjører utvalget i Rana Trekk- og Brukshundklubb skriver: Joar er en person det ikke går an å ikke like, utrolig trivelig og jordnær med alle han prater med. Han har bevist år etter år, at han er en av verdens beste langdistanse kjørere. Joar er flink med hundestell og det taktiske under hundeløpene. Joar besøker Rana Trekk- og Brukshundklubb når han er i Mo i Rana og han tar seg tid å fortelle de som møter opp om sine løp og erfaringer. Han er et stort forbilde for mange i klubben. Joar har mange fans i Mo i Rana på alle aldersgrupper.

Robert Sørlie

Robert Sørlie begynte med hundekjøring i ‘70 tallet og har kjørt mange løp i sin karriere. Hans kennel heter “Team Sørlie Jeppedalen Sledehundkennel” hvor han har ca. 32 hunder. Han er kalt “Kongen av Femundløpet” hvor han har kjørt og fullført alle 31. utgaver og vant 13 av dem, siste gang i år, 2020! Han kjørte Iditarod for første gang i 2002 og med en 9. plass vant han premien som årets førstegangkjører. Han har vunnet Iditarod to ganger, 2003 og 2005 som medlem av Team Norway.  Han har vunnet Finnmarksløpet 3 ganger. Han er medlem av Oslomarka Trekkhundklubb. Robert er gift med Elin og de er foreldre til to barn, Håkon og Magnus.

Begrunnelser: Styret i Oslomarka TK skriver: Robert var den første ikke-amerikaner som vant Iditarod og den eneste ikke-amerikaner som har vunnet to ganger. Robert har kjørt Femundløpet hvert eneste år siden starten i 1990, vant den første Kongepokalen i langdistanse i 1993 og i 2020 vant han nok en gang, hans 13. seier i rekken. I 2008 vant han det første Amundsen Race og i 2009 ble han Rookie Of The Year i La Grand Odyssée. Robert har drevet med hunder i godt over 40 år. Robert har gjennom hele karrieren vært en friluftsmann og løper lange distanser flere ganger i uken for å holde seg i form. I dag er Robert pensjonert og kan tilegne seg 100% til hundene. Robert er en omsorgsperson i tillegg til et unikt hundemenneske og en vinnerskalle. Han deler villig vekk av erfaring og kunnskap til den som trenger råd og veiledning. Mange er handlerne hans som også har gjort det bra, Tommy Hagen, vant Femundløpet 6-spann 1994, Harald Andersen vant Femundløpet flere ganger og ble også Norgesmester flere ganger, Erik Skoveng vant Hallingløpet mange ganger og tok sølv i MD på Hamar i NM. Robert står som en bauta i Norsk hundekjører-historie, merittlisten hans er lang. Han er æresmedlem i OMTK og stiller alltid velvillig opp for klubben. Hans betydning for oss kan vanskelig overdrives.

 

Vi retter en stor takk til alle tre for alt dere har bidratt med i vårt miljø– og håper vi kan fortsette å se og følge dere i årene som kommer, og at dere fortsetter å være gode forbilder for nye hundekjørere.