Viktor Sinding-Larsens rapport fra EM Leipa

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 28. Nov 2022

Foto: Linn-Beate Sinding-Larsen

Viktor Sinding-Larsen ble EM 2022 i Leipas ubestridte EM konge med 3 gull og forbundet er stolte av å kunne få presentere hans rapport fra mesterskapet i år.

For de som ikke kjenner Viktor enda kan vi fortelle at Viktor kom til hundekjøring fra seilsporten i 2006 og har siden den gang jobbet seg opp til å bli en allsidig, dyktig og merittert hundekjører. Han har over tid hevdet seg nasjonalt og internasjonalt i alle grener og de fleste øvelser innen hundekjøring, selv om hans kanskje aller sterkeste gren er Barmark. Men Viktor gjør det også veldig godt i vintergrenene. Bare i 2022 har han vunnet VM medaljer i slede og Nordisk stil, og nå også EM medaljer på Barmark. I øvelsen Slede sprint 4-spann på NM Slede SP/MD ble han også Norgesmester og Kongepokalvinner.

Viktor og Linn Beate er kjent for å være gode til å trene opp både seg selv og hundene på en strukturert og planmessig måte. Både fysisk, men også når det gjelder utvikling av hundens mentale egenskaper, og evne og vilje til å prestere.

Viktor deler gjerne av sin kunnskap med andre utøvere, og sammen med Linn Beate holder de webinarer og foredrag for ulike hundemiljøer. De holder også et populært foredrag på forbundets Trener 1 kurs, og er i tillegg selv trenere på forbundets Sommerhundekjørerskolen trinn 2.

Viktor Sinding-Larsens rapport fra Leipa

Endelig var det barmarksmesterskap igjen, sesongens store mål for vår del.

Forberedelsene startet i fjor da vi var i Leipa under prøve-EM, det tyske mesterskapet. Formålet var å bli kjent med løyper, underlag, boforhold og forstå område. Forstå hva som venter eller hva vi burde kunne vente. Og ikke minst hva vi måtte forberede hundene våre på.

Løypene var noe endret siden den gang, men til det bedre. Flere av innspillene våre følte vi var tatt med. Flere svinger og lavere snittfart. Selv om løypene var flate og raske over åpne jorder og med en tøff mental avslutning for hundene var de morsomme og hundevennlige. Heldigvis var morgenene kalde og temperaturen holdt seg relativ lav inne i skogen. Men solen skulle varme godt utover dagen.

Vi var tittelforsvarere og dermed forhåndskvalifisert i DBW, DBM og DS1 (sykkel og spark). Det ga ro til forberedelser. Vi kunne prioritere trening i sted for å måtte forberede hundene på kvalifiseringsløp i helt andre type løyper. Likevel er usikkerheten alltid stor før et mesterskap. Sist EM var i 2018. Siste VM i 2019. Vi hadde en følelse av at hundene våre hadde mer inne enn det de hadde vist hjemme. Men vi var usikre på hva det ville holde til. Heldigvis var det noen uker fra NM til EM hvor siste finpuss kunne gjøres.

Foto: Tereza Solcova

Aldri har det blitt arrangert et større barmarkmesterskap. IFSS hadde gjort mye bra. Logistikk og informasjon fungerte godt under konkurransedagene. Men trening og ankomst stake-out var stengt inntil 46 timer før første start. Det førte til lite gunstig reiserute og kaos ved ankomst. Vi følte ikke vi fikk forberedt hundene best mulig, men det ble relativt likt for alle.

Årets store høydepunkt var stafetten. Mesterskapets avslutningsøvelse hvor Norge for første gang vant en stafett på barmark. Baste (eller «Beast» som speaker ’n så treffende kalte han) leverte en herlig førsteetappe, vi var på skuddhold. Etterfulgt av en solid sparkeetappe av Sigurd som avanserte enda en plass. Da var det gøy å kunne kjøre fra både Storbritannia og Frankrike for så å passere Tsjekkia på mållinjen. Min lille stjerne Skye fikk vist hva hun kan.  Med raskeste etappetid og snittfart på 39,5 til tross for litt taktisk kjøring på slutten. Det var fantastisk å få oppleve spurtseier på et oppløp, med jublende nordmenn og med en hund som «fløy» først i mål på maksfart.

Foto: Martin Corell

Ellers var det imponerende å se på nivået i sykkelklassene. Etter å ha vunnet NM med 25 sekunder, må man bare ta seg hatten når bestemann syklet drøye 15 sek fortere. Selv med to perfekte løp for vår del. Det resulterte i en 4. plass, men raskeste master og raskeste dame kjørte også på nesten samme tid. Stadig flere er med å kjempe om medaljene. Her må det satses om man vil være med fremover!

Linn Beate ble veldig forkjøla på vei ned. Hun sto på startstreken første dagen, men ble verre dag to og valgte å ikke starte. Det sikret Ea en hviledag før to-spannet.

Heldigvis var jeg også kvalifisert i sparkesykkel med både én og to hunder. De flate løypene passet hundene bra. Særlig Alonso som ikke hadde vært helt i farta tidligere i år fikk vist hva han egentlig kan og vant DS1. To bunnsolide løp fra han. Ekstra gøy at en så stor hund presterer i både varmt vær og høy snittfart.

På mesterskapets to siste dager fikk han også løpe med søsteren Ea. Endelig var begge i superslag og jeg kunne starte med godspannet. De løp raskt og kraftfullt fra start til mål begge dager. Det var bare å holde seg fast å unngå tryn. Det endte med raskest tid begge dager og enda en fantastisk seier.

Alt i alt et utrolig mesterskap for vår del med superflinke hunder og resultater langt over hva vi forventet.

Stor takk Beatrice, Einar og Linn Beate som står på for hundene. Hundefysioen til Linn Beate frem mot mesterskapet fikk løs den siste toppfarten. Martin Corell gjorde et mesterlig stykke arbeid som lagleder for den norske troppen. Stor takk til TKB og forbundet som fikk tatt ut en god norsk tropp. Og til sist hele den norske troppen. De lagde som alltid god stemning når det er barmarksmesterskap. Alle hjalp og støttet hverandre og gjorde turen fin på alle måter! Neste år er det VM, vi gleder oss…

Lagbilde EM Leipa 2022 Foto: Martin Corell

Resultater for de norske utøverne som fullførte sin klasse opp imot vinneren av klassen:

Sparkesykkel 2-spann mix:

  1. Viktor Sinding-Larsen, Norge 17:28
  2. Branislav Sedilek, Slovakia 17:39
  3. Aneta Konvalinova, Tsjekkia 17:43

 

Sparkesykkel 1-spann herrer:

  1. Viktor Sinding-Larsen, Norge 18:15
  2. Andrej, Drabik, Slovakia 18:24
  3. Zdenek Straka, Tsjekkia 18:42

 

Sparkesykkel 1-spann damer:

  1. Julita Lubianka, Polen 18:28

10 Oda Foss Almqvist 19:17

 

Sykkel herrer:

  1. Cyprian Swiderski, Polen 16:22
  2. Viktor Sinding-Larsen, Norge16:36
  3. Sigurd  Østerhangen Engen 17:19
  4. Christoffer Clemetz, Norge 17:59

 

Sykkel damer:

  1. Silvia Strandberg, Polen 16:45
  2. Kari Svenkerud Fresvig, Norge 19:12

 

Snøreløping herrer:

  1. Ben Robinson, Great Britain 20:46
  2. Baste Hanisdal, Norge 23:29

 

Snøreløping damer:

  1. Barbora Zoubkova, Tsjekkia 22:39
  2. Tessa Philippaerts, Norge 24:37
  3. Eugenie Gulowsen, Norge 26:19

 

8-spann vogn:

  1. Remy Coste, Frankrike16:53
  2. Sissel Wolf Mølmen, Norge 18:24

 

6-spann vogn:

  1. Jaroslav Banoci, Slovakia 17:20
  2. Ronja Leegaard, Norge 18:06
  3. Boge Leegaard 18:34
  4. Sissel Wolf Mølmen, Norge 20:01

 

4-spann vogn:

  1. Andrej Drabik, Slovakia 16:50
  2. Ylva Leegaard, Norge 18:47
  3. Erle Buran Østgård, Norge 19:27
  4. Tone Wiik, Norge 19:48

 

 

Sykkel kvinner junior:

  1. My Blomqvist, Sverige 14:22
  2. Mari Korsvold, Norge 14.34
  3. Sofie Nærland Thorrud, Norge 14:51
  4. Hannah Midtlien Langlie, Norge 14:59
  5. Eline Andrea Andersen, Norge 16:34

 

Sparkesykkel 1-spann junior:

  1. Eline Andrea Andersen, Norge 15:34
  2. Rikke Nordhagen Christiansen, Norge 16:11
  3. Mari Korsvold, Norge 17:12
  4. Tuva Buran Østgård 17:30

 

Snøreløping herrer junior:

  1. Matthew Powell, Great Britain 21:12
  2. Emil Mortensen Kausanrød, Norge (Jarlsberg) 24:17
  3. Jakob Andersen Gjedesbo, Norge 25:51

 

Snøreløping kvinner junior:

  1. Shainy Pignon, Frankrike 22:22
  2. Sofie Nærland Thorrud, Norge 25:08
  3. Hannah Midtlien Langlie, Norge 2

 

Stafett:

  1. Norge (1)
  2. Tsjekkia
  3. Frankrike (1)
  4. Norge (2)