Seppalaløpet

Seppalaløpet


Arrangør: Terminliste

Tid


Det tradisjonsrike Seppalaløpet arrangeres nok en gang av Trysil hundekjørerklubb i de fantastiske løypene til Trysil fjellmaraton.

Her finner du innbydelsen til løpet:

Innbydelse Seppaløpet.pdf

Statutter for Seppalaløpet:

statutter-for-seppala-l-pet.pdf

Arrangement so Seppala og Mini-Seppala på facebook:

https://www.facebook.com/events/1032135898064206

Tren med oss mot Seppala 2024:

https://www.facebook.com/groups/1359636804622876


Om Seppalaløpet:

I Seppalaløpet får du dra på tur og konkurrere i et og samme arrangement, og oppleve hundekjørermiljøet på sitt aller beste. Løpet går over 2 dager, og er ca 70 km langt – med egne klasser for barn og nybegynnere som ønsker en kortere distanse. Mellom etappene overnatter utøvere og hunder i telt. Tradisjonelt sett kjøres det med ski og pulk i Seppalaløpet, de siste årene har det også vært klasser for sledekjøring!


Seppalaløpet er et minneløp til ære for hundekjøreren Leonard Seppala og hans kjente lederhund Togo. Seppala var selv med på å bestemme statuttene for løpet. Under løpet konkurreres det om en evigvarende pokal som Seppala selv ga til Norges Trekkhundforbund (Nå Norges Hundekjørerforbund). I dag er det flere merker og statuer man kan vinne ved å delta.


Historien om Leonard Seppala og lederhunden Togo


Dette er historien om en av tidenes beste sledehunder og om mannen som delte dens storhet. Mannen het Leonard Seppala. Han kom til Nome i året 1900 for å finne gull. Det var en smidig og bjørnestrek ung nordmann fra Troms. Da han ikke hadde hell med seg når det gjaldt gull, begynte han med hundesledetransport og samtidig alte han opp bedre hunder til forretningen sin.


Seppala alte etter hvert opp en stor og solid stamme sibirske eskimohunder, som viste seg som førsteklasses trekkhunder. Togo ble født som eneste i kullet, hadde dårlig pels og virket umulig å styre. Han fikk navnet Togo etter en japansk admiral som i 1904 ødela hele den russiske krigsflåten. Togo viste seg umulig å styre og Seppala forsøkte flere ganger å kvitte seg med valpen. Togo ville det riktignok annerledes. Han stakk av og fulgte spannet på treningsturer. Til slutt hadde han ikke annet valg enn å sette han inn i spannet. Togo viste stort talent, og fikk rask lede spannet. Her viste han at han virkelig hørte hjemme, og forble Seppalas faste lederhund. Sammen vinner de utallige hundeløp.


Det største løpet har de likevel foran seg, da et alvorlig utbrudd av difteritt sprer seg blant barna i Nome. Vaksinen i Nome har vært lagret for lenge og er virkningløs. Helsemyndighetene anroper pr. trådløs etter hjelp, og 300 000 enheter vak­sine blir straks sendt til Nenana pr. jernbane. Nenana ligger midt i Alaska, nøyaktig 1000 km. fra Nome. 35 gra­der under 0 var for kalt for Alaskas skrøpelige fly, og helsedirektøren tok trugene fatt ut til Seppalas kennel, en halv mil fra Nome.


”Vi har arrangert oss med et hundespann som kan ta serumet til Nulato. Det er da 850 km. igjen. Kan du over­ta stoffet og kjøre det resten av vegen?”


I løpet av natta plukker Seppala ut hunder av de 36 han har igjen. Togo er der. Den har sett sin beste tid, men er ennå den store kraftige lederhunden han alltid har vært. Også 7–8 av de andre som har vært med på racene og på alle turene til Seppala. Straks det lysner av dag svinger sibirerne østover gjennom byen og ut på tundraen på sitt største løp.


Seppala overtar til slutt serumet og snur og legger i vei hjemover i storm og kulde. Seppalas stemme over­døver stormens hyl og sibirerne legger i veg. Så forskjellig er dette racet, sammenliknet med de nesten morsomme All-Alaska-racene!


Endelig ved Council, 100 km. fra Nome, er Seppalas tur slutt.


Der møter han Charley Olson med uthvilte hunder. I en fart blir serumet transportert over og Charley drar av gårde. Seppala som har kjørt 140 km. på en dag, tumler overende i en køye.


Sluttspurten av Serum-racet ble for­talt til millioner av folk den neste mor­gen av avisene den 1. februar 1920. En middelaldrende gullgraver Gunnar Kåsen, som hadde lånt Seppalas annet spann, fullførte siste etappe og ble kåret som redder av hundreder av menneskeliv.


Seppala, mannen som hadde kjørt 550 km., den lengste og hardeste strekning på hele racet uttalte kort: ”For oss i Alaska er et slikt ærend en del av vårt daglige liv.”


Seppala er en stille mann og fortsetter sitt daglige liv sammen med hundene. Høsten 1929 var Togo 16 år og nesten helt blind og døv. Den led av reu­matisme og en nervelammelse. For en stor hund som Togo som har kjent slik styrke og utholdenhet, er alderdommen en nyttesløs og bitter ting. Den 4. desember gjør Togo kun et svakt forsøk på å løfte poten, og to tåkete øyne ser inn i Seppalas sørgmodige brunbarkede fjes. Det er mellom disse to, ting som bare kamerater kjenner, felles lidelse og felles triumfer, glødende trofasthet og beundring. Med tårer i øynene må Seppala snu seg vekk, mens veterinæ­ren gjør sitt arbeide. –


(Teksten er bearbeidet kopi fra nettstedet polarlitteratur.com, som igjen har brukt en oversettelse fra en reportasje i et kanadisk sportsmagasin).


I 2022 ble det som blir omtalt som tidens seppalaløp avholdt i Trysil, og i år gjentar Trysil Hundekjørerklubb og Østby Idrettslag suksessen. Årets fineste fjelltur kan du altså legge ut på 16. – 17. mars i fellesskap med andre aktive friluftsfolk med hund. Løypentraseen er den samme som Trysil Skimaraton i februar, og løypene holder en fantastisk standard. Løypa starter på ca 500 moh og klatrer gradvis opp til 900 moh. Halvveis passerer spannene et hyttefelt, der heiagjengen står klar med flagg og kubjeller. En fantastisk energiboost på fjellturen. Vel fremme i villmarkscampen skal hunder stelles og fores, teltet skal opp og ullgenser og varme sko skal på! Resten av kvelden tilbringes rundt bålet, med latter og røverhistorier. Seppalaløpet er først og fremst en tur, selv om prestisjen er stor for dem som satser for å vinne seppalapokalen. Søndag morgen går turen tilbake til startpunktet, og arrangementet avsluttes med premieseremoni og sosialt samvær.


Det å trene hunden sin og seg selv mot et lengre løp, er en fantastisk måte å bygge samspill og kontakt mellom hund og fører. For mange oppleves det fjernt og umulig å skulle lære hunden sin å trekke en pulk med utstyr, eller å skulle trekke den pulken over distanser på 35 km av gangen. Oppgaven er ikke umulig! Hunder flest er naturlig glade i å ha en arbeidsoppgave, og de elsker å være på tur. Tilvenning til pulk går ofte enklere enn man tror, og med gradvis opptrening klarer de aller fleste hunder å gå distansen. Husk at du er tjent med at hunden synes oppgaven er gøy, vær positiv og avpass distansen etter hundens form og motivasjon.


Seppalaløpet er løpet der landslagsløpere, turløpere og barn konkurrerer side om side og tilbringer en natt i naturen sammen og sammen med hundene sine. Løpet bringer hele idretts og hundemiljøet sammen, og inkluderer hele familien.


Trysil Hundekjørerklubb og Norges Hundekjørerforbund ønsker velkommen til vinterens flotteste tur!