Nye dopingregler og forbudsliste pr 01.01.2015

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 12. Jan 2015

Viktig informasjon fra NHFs antidopingkomite.
IFSS har oppdatert sine regler og lister pr. 1. januar.  Den viktigste endringen i dopingreglene er at det ikke bare er kjøreren som kan straffes ved en eventuell positiv prøve, men handler, trener og øvrig støtteapparat.

Alle oppdaterte dokumenter finnes under arkfanen “Om Forbundet” og under siden “Antidoping”.

Forbudslisten finnes under: List of Prohibited Substances and Prohibited Methods for Dogs.

Antibiotika og magesårsmedisin
Se IFSS List of Controlled Medication for Dogs

Antibiotika gitt oralt, samt salve og øyedråper som inneholder antibiotika eller kortison samt magesårsmedisin kan tillates hvis Veterinary Medication Form 1 fylles ut av veterinær for hver hund og leveres løpsveterinæren i god tid før løpet (gjelder Femundløpet og Finnmarksløpet). For alle andre løp sendes Veterinary Medication Form 1 på mail til leder av ADK (agzrang@online.no)  minst 2 dager før start. Løpsveterinærene i Femundløpet og Finnmarksløpet samt veterinærer i ADK avgjør om hunden får starte eller ikke. Det er altså ingen selvfølge med løpsstart selv om Vet Med Form 1 er fylt ut og levert.

 Skjerpede regler for kjemisk kastrering av tispe og hannhund.

I IFSS List of Controlled Medication har det blitt en skjerping fra og med årsskiftet. Innskjerpingen gjelder kjemisk eller medisinsk kastrering av tispe (utsettelse av løpetid). Veterinærene i IFSS Anti-Doping Committee mener risikoen for jur kreft er stor og det blir derfor innført en karenstid på 28 dager med krav om etterfølgende veterinærkontroll etter hver injeksjon.

Dette gjelder også ved kjemisk abort og ved behandling for å stoppe melkeproduksjon (f.eks. ved innbilt svangerskap).

Karenstid på 28 dager med etterfølgende veterinærkontroll gjelder også for implantat ved kjemisk kastrering av hannhund.

Det må fylles ut Veterinary Medication Form 1 av veterinær med hundens chip nr. med behov og årsak til behandlingen. På dokumentet må det også fremgå at hunden har gjennomgått veterinærsjekk 28 dager etter behandlingen.

Med vennlig hilsen Anne-Grethe Sætrang Leder  NHF’s Antidoping Komite (ADK)