Slede

I sledehundekjøring kjører utøveren en slede som hundene trekker. Hundene er spent inn i liner foran sleden og styres med kommando fra utøveren. I konkurransesammenheng kan spannene ha en størrelse på alt fra 2 – 16 hunder, og det konkurreres i 3 ulike kategorier: sprint, mellomdistanse og langdistanse.

I sprint er distansen fra 5 til 25 km avhengig av antall hunder i spannet – og normalt kjøres det 2 – 3 dager med sammenlagt tid. I sprint kan flere hundetyper benyttes – men i konkurransesammenheng ser vi flest Greystere (Vorsteh og Groyhound), rene vorstehere og pointere og såkalte Scandinavian Hound/Eurodog som er en hybrid rasevariant mellom Alaska Husky og fuglehund. I noen konkurranser – og særlig internasjonalt – er det egne klasser for renrasede polarhunder.

I mellomdistanse kjøres det fra 40 til 100 km pr dag – også her er det normalt med 2 – 3 dager med sammenlagt tid. Hundene som benyttes i mellomdistanse er ofte Scandinavian Hound/Eurodog og Alaska Husky. Internasjonalt er mellomdistanse en veldig stor gren og det konkurreres ofte i etappeløp over flere dager. Her kan det også avholdes egne klasser for renrasede polarhunder.

I langdistanse kjøres det fra 150 til 1600 km. Det lengste løpet i Europa er Finnmarksløpet som strekker seg over 1200 km. De har også en distanse på 600 km. Under et langdistanseløp må utøveren ofte overnatte ute i naturen sammen med sine hunder. Det lengste løpet i verden er Iditarod og vi har ofte norske deltakere på startstreken av det 1600 km lange løpet gjennom Alaskas ødemark. Her benyttes det Alaska Huskies eller renrasede polarhunder.

Felles for alle  distansene er at sledekjøring er en likestilt idrett, der menn og kvinner konkurrerer i samme klasse.


Nyttige lenker


Bilder/videoer

SpidsbergseterX